12 – 14 June 2019

Dynamic Earth, Edinburgh

The 2019 UX Scotland programme contained more than 50 exciting sessions.

The UX Scotland programme is also available as an A4 PDF here.

Day One - Wednesday 12 June 2019

8:15

Conference Registration

Biosphere

9:20

Welcome to UX Scotland

9:30

Keynote

Opti-pessimism: design, AI, and our uncertain future

60 minutes

Cheryl Platz

Principal Designer and Owner Ideaplatz, LLC

10:30  Refreshment Break

Biosphere Green

Biosphere Blue

Ozone

Salisbury Suite

Hutton

11:00

 Case Study

Research heresies

45 minutes

Will Myddelton

Home Office

Switchover

 Workshop

Designing decisions workshop

90 minutes

Jessica Cameron

Mudano

 Hands-On

Innovation for geeks

90 minutes

Joanne Richardson

Orange Bus

Hannah Kaner

Orange Bus

 Tutorial

The importance of mapping, and how to do it well

45 minutes

Kirsty Joan Sinclair

FutureGov

Switchover

11:55

 

 Case Study

I just want to be believed

45 minutes

Sam Groves

Ministry of Justice

12:40  Lunch Break

13:30

 Case Study

Machine learning for designers

45 minutes

Memi Beltrame

Less A Mess

Switchover

 Case Study

What is ResearchOps?

45 minutes

Jane Reid

Reid Between the Lines Ltd

Brigette Metzler

Australian Government Department of Human Services

Switchover

 Case Study

Practicing Depth

45 minutes

Simon Duncan

Scott Logic

Switchover

 Workshop

Graphical interface to voice interface

150 minutes

Anil Kumar Krishnashetty

bitgrip Gmbh

 Hands-On

Chatting with InChat: chatbots for research

90 minutes

Hector-Michael Fried

InChat

Rory Gianni

InChat

14:20

 
 
 
 

15:05  Refreshment Break

15:30

 Case Study

UX with hard-to-reach people in easy-to-reach places

60 minutes

Michael Crabb

The University of Dundee

Rachel Menzies

The University of Dundee

 Case Study

Making agile your friend, not your enemy

60 minutes

Jason Turner

TAB (The App Business)

 Discussion

Can I really be a mentor?

60 minutes

Sarah Klassen-Rempel

Descartes Systems Group

Continued

 Workshop

Graphical interface to voice interface

150 minutes

Anil Kumar Krishnashetty

bitgrip Gmbh

16:30

Social Evening

Day Two - Thursday 13 June 2019

8:45

Conference Registration

Biosphere

9:20

Welcome to UX Scotland

9:30

Keynote

The Art of Things Not Done

60 minutes

Sophie Dennis

Strategic Design Consultant

10:30  Refreshment Break

Biosphere Green

Biosphere Blue

Ozone

Salisbury Suite

Hutton

11:00

 Case Study

Sharpening our research craft

45 minutes

Ben Cubbon

OVO Energy

Jessica Dilworth

OVO Energy

Switchover

 Case Study

UX and the quest for awesomeness

45 minutes

Lee Summerfield

AJ Bell

Switchover

 Tutorial

Rapid reporting and showcasing of usability testing

45 minutes

Neil Allison

University of Edinburgh

Switchover

Switchover

 Case Study

Wicked problems

90 minutes

Ricardo Vazquez

Shopify

11:50

 
 
 
 

12:35  Lunch Break

13:30

 Case Study

Learning from museums

60 minutes

Sarah Klassen-Rempel

Descartes Systems Group

Philip Klassen-Rempel

Independent

 Workshop

WCAG 2.1 - raising the accessibility bar

60 minutes

Ed Chandler

User Vision

Gayle Whittaker

User Vision

 Workshop

Solving problems and making friends using design sprints

120 minutes

Steve Burrows

University of Dundee 

Rob Ryder-Richardson

University of Dundee 

14:30  Refreshment Break

15:00

 Hands-On

Building a geet canny team - practical leadership

60 minutes

Joanne Richardson

Orange Bus

Anna Rzepczynski

Orange Bus

Continued

 Workshop

Solving problems and making friends using design sprints

120 minutes

Steve Burrows

University of Dundee 

Rob Ryder-Richardson

University of Dundee 

16:00  Social evening

Day Three - Friday 14 June 2019

8:45

Conference Registration

Biosphere

9:20

Welcome to UX Scotland

9:30

Keynote

How do emotions shape brand experiences?

60 minutes

Liraz Margalit

Digital Psychologist, Head of Behavioral Research at Clicktale

10:30  Refreshment Break

Biosphere Green

Biosphere Blue

Ozone

Salisbury Suite

Hutton

11:00

 Case Study

Writing and designing for kids

45 minutes

Elaina Koros

Facebook

Switchover

 Case Study

FinTech for good: Deedit, a social experiment

45 minutes

Louise Herriot

Tesco Bank

Andrew Dykes

Tesco

Switchover

 Tutorial

Usability testing for voice interfaces: tales from Wizard of Oz testing

90 minutes

Abi Reynolds

User Vision

Steven Fullerton

User Vision

 Workshop

User research with social media

90 minutes

Dave Ellender

Evidence Tools

 Workshop

Psst! Silence: a great collaborator

90 minutes

Ajara I. Pfannenschmidt

nagare

11:50

 
 
 

 Discussion

Recruiting and retaining great UX teams

45 minutes

Neil Allison

University of Edinburgh

12:35  Lunch Break

13:20

14:20  Refreshment Break

Biosphere

14:45

Endnote

Ends. Why it is critical we balance the bias consumer lifecycle.

60 minutes

Joe Macleod

Author of Ends. Founder of AndEnd

15:45

Conference Close

10 Minutes

Case Study/Experience Report

A presentation and discussion of real-life (not theoretical) experiences of the application (or mis-application) of service design techniques. Case studies and experience reports include some discussion of lessons learned and an indication of how novel the work is.

Hands-On

Participants learn a new approach, tool or technology through using it to solve one or more practical exercises. Any software/hardware requirements are disclosed in the session description.

Tutorial

A session focused around some specific tool, technique or issue. Primarily led by the speaker, tutorials usually include some elements of interactivity or individual / group exercise.

Workshop

An in-depth working session on a specific topic. May include paper presentations.

Lightning Talks

Short talks (max 10 minutes) on almost any topic.